counter for wordpress

Fotbolls-EM för damer

Det är inte bara de europeiska herrlandslagen som gör upp om vem som är bäst på fotboll. Även ländernas damlandslag spelar ett liknande mästerskap var fjärde år. Dam-EM är en turnering som får allt mer uppmärksamhet för varje år som går. Totalt deltar sexton nationer i mästerskapet som har anordnats sedan 1984. Tyskland är ett landslag som haft stora framgångar genom åren med åtta guld i bagaget. Det svenska landslaget har deltagit i samtliga mästerskap och där plockat hem medalj i åtta av dessa, varav ett guld i det allra första mästerskapet.

EM 2013 på svensk mark

Förutom att Sverige har gjort goda insatser i mästerskapet har man även stått som arrangör för turneringen. Sommaren 2013 gästades flera städer i vårat avlånga land av damlandslag från hela Europa som var redo för att göra upp om titeln. Som arrangör var det svenska laget direktkvalificerade till mästerskapen, men resterande lag hade innan fått spela kval för att få en av de eftertraktade platserna. Under gruppspelet fick det svenska laget möta Italien, Finland och Danmark. Matcherna slutade med ett oavgjort resultat mot Danmark, men med vinst i de två andra matcherna. Med detta resultat blev Sverige vinnare av sin grupp och gick därmed vidare till kvartsfinal.

Motståndet här blev Island som man vann över med 4-0 på Örjans Vall i Halmstad. Efter detta väntade en mycket tuff semifinal mot regerande mästarna Tyskland. Publiken på Gamla Ullevi bjöds endast på ett mål under de 90 minuterna, vilket tyska Dzenifer Marozsán stod för. Detta blev slutet för svenskarna i turneringen, då man inte spelar någon bronsmatch i dam-EM. Tyskland gick därmed vidare till final, där de åter igen tog hem guldet efter en 1-0 seger mot Norge.