counter for wordpress

Lite fakta om EM 2008 i korthet!

Europamästerskapen för herrar i fotboll 2008 gick av stapeln i Österrike och Schweiz. Det är ovanligt att mästerskapen delas mellan två arrangerande länder, detta var endast andra gången det skedde. Första gången var när Belgien och Nederländerna år 2000 och när det beger sig nästa gång, 2012 i Polen och Ukraina är det alltså tredje gången på de fyra senast EM-turneringarna. Det tycks alltså bli vanligt framöver och är ju förstås ett sätt att dela på arenabyggen, logistiska utmaningar och ger möjlighet för mindre nationer att ändå få äran att arrangera detta enorma evenemang som EM är.

Senast vann Spanien!

Fotbollsmässigt var det under EM 2008 dags för det ständigt underpresterande Spanien att slutligen tysta tvivlarna. Delvis på Sveriges bekostnad skulle man kunna säga, då spanjorerna gick genom det gruppspel där även vårt landslag ingick med tre raka segrar och stod som gruppsegrare före Ryssland när alla matcherna spelats. Sverige fick nöja sig med en tredjeplats och möjligen var det början till slutet för de svenska framgångarna under Lars-Tommys era. Vi vet ju att Sverige för första gången på många år missade att gå vidare från kvalspel till kommande VM i Sydafrika.

Med spelare som David Villa, Chec Fabregas och Fernando Torres som tongivande spelare och målskyttar satte Spanien ribban högt direkt och inför kvartfinalen mot regerande världsmästarna Italien började det åter att pratas om Spanien som tänkbar slutvinnare. Efter en mållös match kunde Spanien också besegra Italien efter straffar och ställdes i semifinalen mot svårt motstånd i form av ett uppåtgående Ryssland under den listige slutspelscoachen Guus Hiddinks taktiska briljans. Spanien tystade åter eventuella tvivlare genom att klart vinna med 3-0 och nu återstod en match, finalen mot förhandsfavoriten Tyskland.

I den 33:e minuten lyckades den lysande Torres få in bollen bakom den olycklige Jens Lehmann i målet. Resultatet stod sig matchtiden ut och Spanien hade för första gången sedan EM-guldet 1964 lyckats ta en stor skalp i internationella mästerskap.