counter for wordpress

Vilket lag har vunnit flest EM genom tiderna?

Jag minns EM-mästarna från 1984, Frankrike, genom att farsans jobbarkompis var en skön fransos vid namn Alain. Under hela turneringen försökte han få mig, då en liten knatte, att ansluta mig till den franska skaran av fans. Han lyckades ganska bra, ju längre turneringen framskred, desto tydligare var det att Frankrike verkligen hade något stort på gång. Det är ju som bekant lätt att få barn att heja på ”dom som vinner”, så när finalen slutligen blåstes igång mellan Alains kära franska landslag, med Michel Platini i spetsen, var det inte utan att jag kände en liten rysning inför trikoloren och dess tappra gäng. Mycket riktigt gick de eleganta fransmännen segrande ur striden och Platini gjorde det viktiga 1-0-målet i matchen som slutade 2-0. Frankrike hade blivit europeiska mästare på hemmaplan och efteråt, när Alain återvänt till Frankrike efter vistelsen i Sverige, skickade han en vimpel med finallagen och slutsiffrorna 2-0 inskrivna i tjockt tusch under Frankrikes och Spaniens flaggor på vimpeln.

Sedan dess har jag varit svag för Frankrike, både deras brokiga landslag och landet i stort. Du gjorde ett bra propagandajobb, Alain!

De första mästerskapen spelades 1960, även om de första årens mästerskap gick under det något styltiga namnet Europacupen för i fotboll för landslag. Det känns lite mystiskt med den tidens finallag, Sovjetunionen mötte Jugoslavien. Ganska mycket vatten har runnit under både de politiska- och fotbollsbroarna sedan dess. Sovjetunionen gick hursomhelst segrande ur den öststatliga uppgörelsen och kan därmed sägas vara världens första Europeiska mästare.

De första årens turneringar bestämdes slutspelsfasens spelplats först efter gruppspelet, vilket idag kan tyckas vara osannolikt, med tanke på logistik och publiktillströmning. Så var det i alla fall och den avgörande fasen förlades i Madrid. Spanien lyckades i kraft av plötslig hemmaplan kamma hem guldet, finalen spelades mot Sovjetunionen, de regerande mästarna.

Vilket är ditt favorit lag?

Från 1968 började formen för EM som vi känner det sätta sig och det officiella Europamästerskapen skrevs in som namn på turneringen. Dock var upplägget kuriöst, det var först efter gruppspelen som de fyra kvarvarande lagen samlades och gjorde upp, man gick direkt på semifinalerna. Även nu bestämdes spelplatsen först efter gruppspelet och Italien fick stå värd för de avgörande matcherna. Hemmalaget tog åter hem EM-guldet genom vinst mot Jugoslavien, men först efter omspel! Straffavgörandet hade ännu inte införts och i semifinalen mot Sovjetunionen kunde Italien avancera till final först efter en mållös match inklusive förlängning som slutligen avgjordes genom…slantsingling. Andra tider då, kan man säga.

1972, 1976 och 1980 segrade i tur och ordning Västtyskland, Tjeckoslovakien och Västtyskland igen. Fortfarande satte uppdelningen mellan öst och väst historiska avtryck i turneringen, som synes.

Efter Frankrikes viktoria 1984 var det dags för Nederländerna 1988. Laget var fullpackat med profiler, så som Gullit, Rijkaard och van Basten och slog på vägen mot guld ut värdnationen Västtyskland. Marco van Basten fullkomligt exploderade i turneringen, bland annat svarade den briljante anfallaren för ett hattrick mot England och det avgörande finalmålet på volley mot Sovjetunionen i 2-0-segern.

Under 1992 års mästerskap, i Sverige (som i egenskap av värdnation erhöll sin första plats i EM) halkade Danmark in på ett tragiskt bananskal eftersom kriget i Jugoslavien hindrade dem från att delta. Danmark förvaltade den oväntade fribiljetten på bästa sätt och överraskade alla genom att gå hela vägen och ta hem mästerskapsguldet. I finalen på Nya Ullevi tvålade danskarna till självaste Tyskland (som då hade enats) med 2-0 och gjädjeyra utbröt på andra sidan sundet.

1996 hölls spelen i England och hemmalaget gick traditionsenligt långt i turneringen. I semifinalen tog det dock stopp mot ärkerivalerna Tyskland som kunde nå finalen efter straffavgörande i en nagelbitare på Wembley Stadium. Dit återvände de några dagar senare för finalen mot Tjeckien, som i sin semi slagit ut Frankrike. Genom att kvittera Tjeckiens ledning och sedan avgöra med ett ”golden goal” (första målet vinner) i förlängningen frälste Oliver Bierhoff Tyskland och gav det enade jättelandet dess första guld.

2000 stod Frankrike åter som segrare efter finalvinst mot Italien, ånyo efter ett golden goal-avgörande i förlängningen. Matchhjälte blev Trézéguet, men minst lika viktigt var Wiltords kvittering i 94:e matchminuten. Huliganproblemen nådde sin kulmen i internationell landslagsfotboll under gruppspelen i Belgien och Nederländerna, då engelska och tyska fans gick bärsärkagång och våldsamheter uppstod vid ett flertal tillfällen.

2004 vann EM:s hittills kanske största skrällvinnare Grekland, som efter defensiv järndisciplin och stor effektivitet i de få anfallen kunde slå ut lag efter lag och i finalen slog man ut hemmanationen Portugal. Tränare Otto Rehhagel hyllades som taktiskt geni, samtidigt som många muttrade ”fotbollsmördare” efter den snåla spelstilen som lett till guld.

År 2008 var det alltså Spaniens tur att stå högst upp på pallen. Mästerskapen som då hölls i Österrike och Schweiz fick ett ovanligt målrikt slut, då utslagsmatcherna tog vid. Spanien släppte inte in något mål i finalspelet medan Tyskland under sin väg till finalen visserligen gjorde mycket mål men också hade problem i defensiven. Finalen blev dock tillknäppt målmässigt och Torres kunde under ett inspirerat ögonblick göra matchens enda mål. Spanien stod för första gången som Europeiska mästare och var då regernade mästare både på världs- och europanivå tack vare sin VM-vinst 2010.

2012 hölls EM i Ukraina och Polen och laget som slutligen hamnade högst upp på prispallen var åter igen Spanien. I finalen besegrade laget Italien med 4-0 och lyckades då med bedriften att behålla sitt guld. För det svenska laget blev det ett kort EM, då man förlorade två av sina tre gruppspelsmatcher och då kom sist i sin grupp.

EM 2016 blev en ordentlig fotbollsfest som denna gång besökte Frankrike. Mästerskapet som var det 15:e i ordningen avrundades med en spännande final mellan värdlandet och Portugal, där gästerna till slut kunde ta sitt första EM-guld i en match där det enda och avgörande målet kom på övertid. Sverige kvalade sig in i turneringen, men slutade sist i sin grupp där man mötte Italien, Belgien och Irland.