counter for wordpress

EM-2016: Vad står på spel?

Det återstår bara ett par månader tills EM i Frankrike drar igång. Turneringen inleds med matchen mellan Frankrike och Rumänien på Stade de France. Hela Europa och fotbollsfans från andra världsdelar kommer att följa EM-2016. Det kommer att skrivas en del reportage och artiklar i tidningarna, EM-guider kommer att skapas, allt på TV och radio kommer att handla om fotboll!

Det är en stor ära att få vara med i EM. Alla som är med i de 24 deltagande landslagen är fotbollsproffs. De tjänar pengar på det de gör bäst – att spela fotboll. Har dessa fotbollstalanger mer att spela om än bara ära och respekt från sina landsmän? Vem tjänar pengar på att laget gör bra ifrån sig? Låt oss gå igenom det som står på spel i Frankrike denna sommar.

Prispengar i EM-2016

Enligt UEFA kommer alla 24 landslag få åtta miljoner euro var för att bara nått slutspelet. Summan vinstpengar till lagen har ökat med över 50 procent jämfört med EM i Polen/Ukraina 2012. Varje vinst i gruppen ger en miljon euro extra, medan ett oavgjort resultat leder till ett tillskott i kassan på en halv miljon euro. Avancemang till åttondelsfinalen ger lagen en och en halv miljon euro mer.

Lyckas Sverige vinna hela EM, och dessutom vinna alla tre gruppmatcher mot Irland, Italien och Belgien, får landslaget det maximalt möjliga beloppet på 27 miljoner euro! Det blir alltså i snitt över tio miljoner kronor per spelare i vinstpengar, vilket är rätt mycket med tanke på hur mycket de flesta av våra landslagsspelare tjänar. Ungefär lika mycket tjänar Celtics Mikael Lustig varje år.

Oftast får dock spelarna bara en liten del av prispengarna. Det är helt upp till fotbollsförbundet att bestämma hur pengarna från UEFA fördelas. Tyskland har nyligen meddelat att varje spelare ”bara” får 300 000 euro i bonus vid eventuell EM-vinst. Med tanke på hur mycket tyska landslagsspelare tjänar i månaden, är det löjligt lite. Exempelvis tjänar Mats Hummels från Borussia Dortmund lika mycket genom att spela i 10 dagar för sin klubb. För samtliga spelare i den tyska startelvan är bonussumman för en vinst i finalen i Frankrike lägre än deras ordinarie månadslön.

Extra pengar från TV-rättigheter

Ni tror kanske att landslagen och spelarna får någon bonus från TV-kanalerna om de når långt i EM, men så är inte fallet.

SVT och TV4 har säkrat TV-rättigheterna för EM-2016 och VM-2018 fram till VM i Qatar 2022. Fotbollsförbundet har väldigt lite att göra med det hela eftersom rättigheterna köps direkt av UEFA. Spelarna får med andra ord inget extra för sin prestation från TV-kanalerna. De som vinner mest på en svensk succé i EM-2016 är TV4 som får sälja TV-reklam. Det är stora pengar som läggs på bordet för att få visa de stora fotbollsturneringarna. UEFA ska ha fått ca 10 miljarder kronor för TV-rättigheterna till EM-kvalet 2016 och VM-kvalet 2018.

Guldskon – Golden Boot
Priset som den bästa målgöraren i EM får heter Golden Boot. I förra EM räckte det med tre mål för spanjoren Fernando Torres för att få priset. Denna gång har antalet EM-matcher ökat från 31 till 51, vilket gör att det kan krävas minst 6-7 mål för att vinna skytteligan. Spelaren som lyckas få Guldskon får en fin trofé, men inget pengapris.

Medaljer och cupen
Två landslag som når finalen får EM-medaljer. Semifinalisterna får alltså inga bronsmedaljer – till skillnad från hur det har varit tidigare.

Guld- och silverlagen erhåller 40 medaljer var. Vem som får medaljen är oklart. Det ska nämligen vara upp till laget i fråga eller fotbollsförbundet att avgöra.

Vad dessa medaljer är värda är svårt att avgöra. Det finns ingen information om hur mycket guld respektive silver de egentligen innehåller.

Landslaget som vinner EM får bara röra vid originalcupen under en vinnarceremoni efter finalen. De får dock behålla en kopia av trofén.

Ökningen av transferkostnader
Det som fotbollsspelarna verkligen spelar om i EM handlar i första hand inte om prispengar eller ära. Det är deras marknadsvärde som står på spel. Ett bra mästerskap leder till en ökning av spelarens värde på transfermarknaden. Ju mer en spelare är värd, desto mer brukar han få i lön.

Låt oss ta Ryssland i EM 2008 som exempel. Landslaget nådde semifinalen i turneringen som arrangerades av Österrike och Schweiz. Spelarna Roman Pavljutjenko från Spartak Moskva, Jurij Zjirkov från CSKA Moskva och Andrej Arsjavin från Zenit Sankt Petersburg gjorde ett imponerande slutspel. Efter ett succé-EM har alla tre spelare fått chansen att spela i Premier League. Roman har flyttat till Tottenham för 12 miljoner pund, Jurij till Chelsea för 18 miljoner pund och Andrej till Arsenal för 14 miljoner pund. De har förvisso inte fått speciellt mycket mer i lön då spelarlönerna i Ryssland redan ligger på skyhöga nivåer, men de har säkert hittat sätt att tjäna pengar på sina övergångar. Dessutom har de fått en del sponsoravtal. Andrej Arsjavin har till exempel gjort reklam för potatischips med smak av inlagd gurka samt för ölvarumärket ”Tre Björnar” tillverkad av Heineken – med slogan ”Spela med Arsjavin på burken”.