counter for wordpress

Hur har sverige sett ut i EM?

Sveriges intåg på scenen i Europamästerskapssammanhang skedde tack vare att man 1992 var värdland för mästerskapen och på så sätt fick en fribiljett till slutspelet. Men det svenska landslaget visade att man inte behövde skämmas för platsen, i en av alla dödens grupper genom stora mästerskap gick Sverige obesegrat genom sin grupp. Blivande mästarna Danmark samt England och Frankrike stod för motståndet. Det här var turneringen Tomas Brolin fick sitt definitiva genombrott och snurrfirade sig rakt in i den svenska fotbollssjälen efter en rad vackra mål.

I öppningsmatchen mot Frankrike var det dock Jan Eriksson som räddade den svenska äran och EM-drömmen genom att göra 1-0 mot Frankrike. Fransmännen kunde i andra halvlek kvittera och matchen slutade 1-1. Näst på tur stod grannarna från Danmark och efter en mållös första halvlek presenterade sig Brolin när han inför ett fullsatt Malmö Stadion kunde förvalta ett inlägg och ge Sverige segern med matchens enda mål. Gruppspelets sista match blev direkt avgörande, Sverige mötte England på nationalarenan Råsunda. Ett England som vare sig gjort eller släppt in mål i sina två tidigare gruppspelsmatcher. Vid vinst skulle Sverige vara klara för semifinal. David Platt gav England ledningen redan i matchens 4:e minut och det såg dystert ut. Men en viss Brolin hade som sagt bestämt sig för att visa sin briljans på hemmaplan. Efter att Jan Eriksson lyckats kvittera i början av andra halvlek avgjorde Brollan i ett mönsteranfall med vackert passningsspel där Klas Ingesson och Martin Dahlin stod för förspelet till det vackra målet.

Sverige i tidigare EM

Sverige var i semifinal i sitt första EM. Där ställdes man mot jätten Tyskland som malde ner de svenska kämparna, ytterligare ett mål av Brolin hjälpte inte och till slut stod tyskarna som segrare med 3-2. Sverige hade ändå gjort en stark insats och två år senare kom som bekant det där evigt ekande bronset i VM i USA…

Till 1996 års EM-turnering lyckades Sverige inte kvalificera sig, baksmällan efter succén i VM blev hård och många befarade att en ny kräftgång skulle inledas för svensk herrfotboll. Så blev det nu inte, en viss tränarduo skulle ta över efter den folkkäre Tommy Svennson: herrar Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck. En lång rad lyckade kval tog sin början under Lars-Tommy och till EM 2000 i Belgien och Nederländerna lyckades Sverige kvala in. Väl där gick det svenska spelet i stå och gruppspelets enda poäng mot Turkiet räckte inte långt.

Fyra år senare i Portugal exploderade Sverige och knockade Bulgarien med hela 5-0 i första gruppspelsmatchen, efter mål av bland annat Zlatan Ibrahimovic och Henke Larsson. Fotbollsfebern steg i Sommarsverige på nytt och drömmar började ta form om ännu en magisk fotbollssommar. Förhoppningarna minskade knappast efter Zlatans magiska klackmål i andra matchen mot Italien, som betydde 1-1 och bra förutsättningar inför den avgörande matchen mot Danmark. Så bra förutsättningar att det skulle bli rejält rabalder från italienarnas sida efter att Sverige och Danmark spelat 2-2, ett resultat som tog de båda nordiska grannarna vidare från gruppen på Italiens bekostnad.

Kvartsfinalen mot Nederländerna blev en mållås historia och kom att avgöras på straffar. Zlatan brände sin straff och Sverige var åter utslaget tidigt i utslagsfasen av en stor turnering.

2008 och EM i Schweiz och Österrike. Sverige hamnade i en grupp där Grekland, Spanien och Ryssland stod för motståndet och Zlatan öppnade målskyttet mot regerande mästarna Grekland och Sverige vann matchen med 2-0. En smakstart på turneringen. Det skulle snart bli en besk eftersmak då Spanien och Ryssland blev för svåra och med en seger och två förluster fick Sverige lämna turneringen efter gruppspelet.

Till EM 2012 tog sig Sverige vidare som bästa grupptvåa. När grupperna sedan lottades hamnade man i grupp tillsammans med England, Frankrike och Ukraina. Tyvärr lyckades Sverige endast vinna en av sina tre matcher och placerade sig då på en tredjeplats i gruppen, vilket inte tog dem vidare till slutspelet.

I kvaler till EM 2016 hamnade Sverige på en tredjeplats i sin grupp och blev därmed klar för playoff-spel om en sista plats i mästerskapet. Här mötte man Danmark och tog sig till slut in i turneringen. Här lottades man in i samma grupp som Italien, Belgien och Irland och efter två förluster och en oavgjord match hamnade man sist i gruppen, vilket innebär att spelet i turneringen var över.