EM så här funkar det!
Vägen till Europamästerskapen är både lång och kvalfylld, i dubbel bemärkelse. Efter att alla lag spelat klart sina gruppspelsmatcher för att försöka kvalificera sig till slutturneringen står det klart vilka 24 lag som lyckats ta sig till EM. Med tanke på att Europa idag består av 44 fristående stater är redan nålsögat mycket trångt att passera under kvalet.
När själva EM sedan börjar sker det genom att åter dela in lagen i grupper för inbördes möten. De bästa lagen från varje grupp går vidare till kvartsfinal, då alltså ungefär hälften av de startande lagen är kvar i turneringen. Därefter spelas semifinal och slutligen avgörs vilket av de ursprungliga 24 lagen som står som slutsegrare i turneringen efter en gastkramande final.
Vem vinner EM?
I utslagsfasen av Europamästerskapen, från kvartsfinal och framåt, gäller att om det står oavgjort efter ordinarie matchtid på 90 minuter tillämpas först förlängning om 2 x 15 minuter. Om lagen fortfarande inte lyckats skiljas åt efter dessa förlängningshalvlekar tvingas matchen avgöras genom straffläggning. Lagen får då fem straffar var, därefter om nödvändigt en straff i taget tills något lag gjort mål samtidigt som det andra laget missar sin straff.
Till skillnad från i VM spelas i EM ingen bronsmatch mellan de förlorande lagen i semifinalerna. Dessa betraktas istället som delad bronsmedaljör.
Segraren i Europamästerskapen får betrakta sig som regerande mästare och förvalta segerpokalen under de fyra åren som återstår till nästkommande EM.