Europa har många av världens bästa fotbollsnationer och historiskt har fotbolls-EM varit en ganska svår turnering att kvala in till. Inför EM 2016 i Frankrike skedde en stor förändring. Istället för ett slutspel med 16 lag, valde man att utöka turneringen till 24 lag. En konsekvens är att EM-kvalet också förändrades.
Hur går EM-kvalet till?
Värdnationen är direktkvalificerad, vilket betyder att det finns 23 platser att göra upp om. Först lottas nio kvalgrupper med lag från sex olika seedningsgrupper. Den högsta seedningsgruppen innehåller starka nationer som Tyskland, Italien och Spanien, medan den sjätte och sista seedningsgruppen innehåller svaga nationer som Luxemburg, Liechtenstein och Malta. Systemet används för att göra kvalgrupperna rättvist fördelade, d.v.s. att alla starka eller svaga nationer inte ska kunna hamna i samma grupp.
De två bästa lagen i varje EM-kvalgrupp går direkt till EM. Samma gäller för den bästa grupptrean (det lag på tredje plats i sin EM-kvalgrupp som lyckas samla flest poäng). Efter det finns det bara fyra platser kvar att göra upp om. Resterande åtta grupptreor får spela playoff. De lottas mot varandra och spelar en gång borta och en gång hemma. Vinnaren av varje sådant dubbelmöte kniper en EM plats.
Sverige har lyckats kvala in fem gånger till fotbolls-EM, senaste gången 2016 genom att besegra Danmark i playoff. Största kvalbesvikelsen skedde inför EM 1996, då Sverige trots att de tog VM-brons 1994, misslyckades med att kvalificera sig till EM. Tyskland är det framgångsrikaste nationen när det gäller fotbolls-EM.