counter for wordpress

Fotbolls-EM maskotar

Inför varje Europamästerskap så är det en hel del saker som måste förberedas och planeras för UEFA och värdnationen. En sådan sak är att ta fram en maskot som ska representera mästerskapet och synas som en symbol i olika mediala sammanhang. Förutom detta så syns även maskoten vi matcherna, då denne springer runt bland publiken och sprider glädje. Dessutom säljs det en hel det EM-relaterade produkter med maskoten på.

Maskotar under årens gång

Tittar man tillbaka på de olika mästerskap som hittills har anordnats så finns det en mängd kända och mindre kända figurer som representerat fotbolls-EM. Här har vi listat de maskotarna som har funnits under åren.

1980: Detta år hölls mästerskapet i Italien och en liten träpojke med namnet Pinocchio fick representera spelen. Figuren som var baserad på den klassiska Disney-sagan hade en lång näsa i Italiens färger, samt en liten hatt med årtalet på.

1984: Istället för att ta inspiration av en redan befintlig figur skapade man inför EM 1984 i Frankrike en helt ny karaktär. Péno var en vit tupp iklädd samma tröja som det franska landslaget. Utöver detta var tuppen färgad i samma färger som Frankrikes flagga.

1988: När Västtyskland fick äran att hålla i EM 1998 var det kaninen Berni som fick symbolera spelen. Den bruna kaninen med människoformad kropp var likt landslaget klädd i svart tröja och röda byxor och sparkade på de flesta illustrationerna på en fotboll.

1992: Det här var året som Sverige höll i mästerskapet och många kan tycka att de haft något dålig fantasi när de designade sin maskot. Rabbit var nämligen väldigt lik Berni från tidigare mästerskap, med undantaget att han var klädd i svenska färger.

1996: England valde att även de kopiera en tidigare maskot, men då en av sina tidigare från 1966. Goaliath var ett stort och snällt lejon som med sitt stora leende gjorde en mycket bra representation av spelen. Visste du förresten att den allra första VM-maskoten också var i form av ett lejon.

2000: När Holland och Belgien tillsammans höll i spelen valde man även dem att använda sig av ett lejon som symbol för spelen. Dock fick denna ett väldigt annorlunda utseende, som bland annat bestod av en man färgad i ländernas färger. Även namnet Bene var en sammanslagning, vilket är en förkortning av Benelux - samlingsnamnet för Holland, Belgien och Luxemburg.

2004: För första gången valde man 2004 att inte använda sig av ett djur som maskot. Istället skapade man inför mästerskapet i Portugal Kinas – en liten pojke iklädd landets egna färger. Denna maskot var av en helt ny typ, men har varit en stor inspiration inför senare mästerskap.

2008: Österrike och Schweiz valde att inte bara ha en maskot – utan två stycken. Pojkarna Trix och Flix var två pojkar klädda i rött och vitt, vilka är ländernas gemensamma färger. För att skilja dem åt hade dem siffror på brösten som tillsammans bildade det aktuella årtalet.

2012: Senaste maskotarna för EM var Slavek och Slavko, vilka många såg som kopior på maskotarna från året innan. Slavek och Slavko bar ländernas färger och representerade på så sätt varsin del av mästerskapet.

2016: En fotbollsspelande liten pojke med röd mantel iklädd det franska landslagets matchställ, som efter en omröstningen namnet Super Victor fick agera maskot för mästerskapet.